Okos otthon

Egy hosszú fáradt nap után, haza érkezve azt tapasztalni, hogy minden rendben van, probléma mentes. Kényelmes kanapén elfeküdve meleg helyiségbe érkezve kellemes hangulatot és teljes pihenést biztosítva. Ma már minden lehetséges, amit az Ön otthonába az Okos otthon koncepcióval valósítható meg. Ha végig gondoljuk, szinte minden elektronikusan működik. Fűtés, hűtés, garázskapu, lámpák, riasztó rendszerek, kamerarendszerek, redőny, sőt még az öntöző is. Az igények egyre csak nőnek, változnak, ahogy a technológia is. Ezen eszközök funkciójáról és állapotáról bárhol és bármikor információt kaphatunk. Napjainkban a legkeresettebb árnyékoló a családi házaknál a redőny, amely komoly szerepet játszik a biztonság és a hőszigetelés növésében.

Az okos otthon további előnye:

Ellenség a kapunál!

Számtalan szenzort többek között riasztóberendezéseket is összekapcsolhatunk vele. Így bármilyen nem kívánatos személyt egy behatolás esetén elriaszthatunk. Nem csak riasztást küld mobilunkra, de érzékel minden egyes apró mozgást otthonunkba, így mindig nyomon tudjuk követni a történéseket.

Költséghatékony

A napi rutinokat megfelelően állíthatjuk be. Télen a fűtést, nyáron hűtést. Csak akkor, amikor Önnek szüksége van rá. Akár egy központi termosztátot, akár egy radiátort szeretnénk szabályozni, távolról lehet beállítani és programozni, hogy az otthon mindig optimális legyen. Tökéltes választás azok számára, akik nem szeretnének feleslegesen fizetni olyan dolgokért, amire nem is tart igényt. Ugye, milyen jól hangzik? De mindenki más, mindenkinek más az igénye. Van, akinek a kényelem a fontos.

Kényelem

Tévé, redőny, világítás, fűtés, klíma különféle háztartási eszközök a mobilról mind irányíthatóak. A rendszer használata személyre szabható, más jogosultságokat is adhatunk családtagjainknak. A kertkapu, garázskapu magától nyílik, sötétben felkapcsol a lámpa. Kinyílik parancsra, de akár úgy is be tudjuk állítani, hogy automatikusan induljon el, ha mindössze 100 m-re vagyunk otthonunktól. A folyamatos kényelem garantált! Egyetlen mobiltelefon segítségével irányíthatunk mindent. Nem kell felállni lekapcsolni a lámpát, kényelmesen nézhetjük a TV-t, egyetlen gombnyomással lekapcsolhatjuk a világítást.

Egy hosszú fárasztó esős, hideg időben haza indulva, a telefon hangvezérlésével a rendszer, megállapítja a GPS pozíciónkat, majd kiszámolja, hogy mikor érünk haza. Automatikusan kinyitja az ajtót, a kaput, felkapcsolja a világítás. Egy hosszabb nyaralás esetén sem kell aggódnunk, hiszen beállíthatjuk a minimális hőmérséklet, így mikor eljön az idő a vissza indulásra, nem egy jégverem fogad minket.

Biztonság

Az okos biztonsági kamerák segítségével nem csak az aktuális, hanem a korábban rögzített pillanatokat is vissza követhetjük. Minden egyes apró mozzanatot észlel. Mindezt egyetlen alkalmazásba integrálva. Nem többféle program, több elérést biztosító megoldásokat kell alkalmaznunk. Milyen extra dolgokat állíthatunk be vele?

Az általunk forgalmazott rendszerek elemei 128-bites titkosítással működnek, rádióhullámokon keresztül, csak néhány méteres távolságon belül. Így semmilyen hálózaton kívüli hacker nem férhet hozzá.

Sokunk számára gyakran előfordul, hogy keressük a lakáskulcsot, de sehol nem találjuk. Aztán egy hónap után feltűnik a semmiből és kifizettünk tíz ezreket egy ezermesternek, hogy kinyissa a bejárati ajtónkat. Az okos otthonhoz tartozik egy token, amit elég csak a riasztóegységhez érinteni belépéskor vagy távozáskor, így automatikusan ki és bekapcsol a riasztó.

Tökéletes megoldás akkor is, ha szeretnénk egy hosszabb nyaralásra menni, nem kell kulcsot adni a szomszédnak, hanem elég egy kódot hagyni, hogy megöntözze növényeinket, vagy ránézzen kedvenc háziállatunkra.

Az okos otthon szoftvere olyan nyílt forráskódú rendszer, amelyet az egész világon folyamatosan fejlesztenek. Akár hetek alatt elérhető a frissítés, így nem avul el. Ma már 200 ezer lakásban és családi házban megtalálható okos rendszer. Népszerűsége egyre csak növekszik. De nem csak népszerűsége, hanem ingatlanunk értékét is növelhetjük akár milliókkal egy smart rendszer kiépítésével, miközben a beszerzési költség ennél jóval kisebb.

Növelhetjük ingatlanunk értékét

A funkcionálástól függ. A kutatások alapján az okos otthon rendszerrel felszerelt ingatlanok értéke, valamint energia megtakarítása, a biztonság, a kényelmi funkciók hozzáadott értékével akár 10% – al magasabb lehet az ingatlan piaci érétke. A legjobb az egészben, hogy ezáltal sokkal gyorsabban fog elkelni ingatlanunk.

Az okos otthon elképzelése már nem csak az elképzelésünkben, a filmekben létezik. Minden megvalósítható, digitalizálható, okos telefonnal irányítható csak a képzelet szab határt. Még is felmerül a kérdés, hogy ez vajon mennyibe is kerül? Az ár attól függ, hogy milyen rendszert szeretne otthonába. Kinek mi a lényeges szempont. Lehet egyszerűbb, kisebb, olcsóbb, bonyolultabb. Bár az utolsó esetben a költségek magasabbak. Két alapvető költséggel nem kell számolni, felfordulás és a már meglévő távirányított eszközök cseréjével kapcsolatos költségekkel.

  • gyors megoldás
  • megbízható rendszerek
  • központilag megoldott adattárolás
  • egyszerű telepítés
  • 24-órás rögzítés
  • könnyű kezelés